Frågor och svar

Här hittar du vanliga frågor och svar om våra produkter. Du får veta mer kring hur de ska skötas, vilka produkter som passar dina önskemål och mycket annat.

Om du inte finner det svar du söker så är du välkommen att maila in din fråga på: info@bellemadame.se

Finns peruker/toupéer i olika storlekar?

 • Ja, såväl Belle Madame (dam) som Manager Top kollektionen (herr) omfattar ett stort urval modeller i olika storlekar. Alla människor har olika form och storlek på huvudet, därför görs även våra hårersättningar i olika storlekar för att passa just dig.

Märker min omgivning att jag bär peruk/hårersättning?

 • De peruker/hårersättningar vi marknadsför idag är långt utvecklade när det gäller kvalitet, passform och naturtrogenhet. De upplevs så naturliga i både färg och utförande att det ofta är väldigt svårt för omgivningen att upptäcka att det inte är ditt naturliga hår.

Hur går det till?

 • Du ringer och bokar en tid för utprovning hos din perukfrisör, som därefter utförs på salongen i lugn och ro. Ni kommer därefter gemensamt fram till en lösning som passar just dig, och frisören kan dessutom finjustera så att du känner dig bekväm i frisyren. Gå gärna in på Återförsäljare här på hemsidan för att hitta din närmaste perukfrisör, eller ring oss på 026 10 99 19 så kan vi hjälpa dig.

Vad betyder ord som Superfront eller Monofilament?

 • Superfront (SF) = Sitter i ansatsen på peruken/hårersättningen och möjliggör bakåtkammade eller uppstylade frisyrer. Materialet är tunt och ”sjunker in” i huden och knytningen är så fin att håret ser ut som en naturlig hårväxt.
 • Monofilament (Mono) = Ett tunt nät som liknar din egen hud, vilket ger ett naturligt hud-liknande intryck. Monofilament finns som bena, virvel och heltäckande på hjässan.
 • Lace-Front = Smal ansats, ca 0,5 cm, i mjukt material. Vågklippt för bättre passform.
 • Maskinträns = Träns som oftast sitter i nacken på peruken/hårersättningen. Det finns även modeller som är helt maskintränsade.
 • Handknytning =  Håret knyts för hand i ett mjukt tyll-liknande material. Peruker kan vara helt handknutna, alternativt kombinerade med monofilament och/eller Superfront.

Kan jag träna i min peruk/hårersättning?

 • Ja, det kan du göra. Vid träning svettas du mer vilket gör att salt sätter sig i    peruken/hårersättningen. Det är därför viktigt att du tvättar peruken/hårersättningen så fort du tränat klart. vi rekommenderar en extra peruk/hårersättning till mycket aktiva personer.

Olika fäst-tekniker?

 • En peruk/hårersättning sitter oftast på plats där den ska när du och din perukfrisör provat ut rätt modell och storlek. Är du ändå osäker på om peruken sitter fast finns det olika metoder att använda sig av för extra fäste:
 • Tape = Finns i olika styrkor och kan användas dagligen eller i ett par tre dagar beroende på hur du använder din peruk/hårersättning.
 • PU-Silikon = Silikon med extra-grip material (anti-glid). Kan sys fast i små bitar i peruken/hårersättningen och förhindrar att peruken ”glider”.
 • PU-material =  Ett tunt silikonliknande material som kan sys fast i peruker/hårersättningen. Förenklar användningen av tape som fäst-metod. Rådgör med din perukfrisör om alternativen

Jag ska på semester, kan jag bada med
min peruk/hårersättning i klorerat vatten/saltvatten?

 • Bad i klorerat vatten = Blöt inte din peruk/hårersättning i klorerat vatten. Detta för att klor sliter hårt både på syntet och äkta hår. Om du badar i klorerat vatten, tvätta peruken så fort du badat klart och var noga med att inget klor torkar in i håret.
 • Bad i saltvatten = Samma sak som ovan. Undvik detta så gott du kan och låt inte saltet torka in i håret, utan tvätta peruken/hårersättningen så fort som du badad klart.

Syntetfiber eller Äkta hår?

 • Syntetperuker/hårersättningar är väldigt lättskötta då frisyren inte ändrar form på samma sätt som äkta hår. Då den är tvättad återfår den sin ursprungliga form. Peruker i syntet går inte att behandla på samma sätt som ett äkta hår, då de inte tål värme.
 • Eventuell omformning/styling måste utföras av din perukfrisör eftersom man då arbetar med ånga. Om du väljer ett långt hår i syntet, ta gärna extra balsam i nacken vid tvättning. Detta för att det kan trassla lättare.
 • Peruker/hårersättningar i äkta hår tål däremot värme. Detta gör att du enkelt kan använda dig av plattång, locktång, fön m.m. och forma håret precis så som du själv önskar. Du kan även tona håret, men aldrig bleka det. Detta för att det helt enkelt inte fungerar då håret redan är behandlat.
 • Det är dock viktigt att använda korrekta skötselprodukter, så som vår serie Belle Madame Vital, som är speciellt framtagen för just peruker/hårersättningar i äkta hår. Återfukta håret med hårinpackningar kontinuerligt för att bevara hårets naturliga glans och smidighet.

Bada bastu då?

 • Har du en peruk/hårersättning i syntet så kan du inte bada bastu, då din peruk inte kommer tåla värmen. Har du en peruk/hårersättning i äkta hår kan du använda den i bastun ett litet tag, men tänk på att man kan svettas mycket i en bastu, så var noga med att tvätta peruken då du badat klart.

Hur påverkas min peruk/hårersättning av solen?

 • Mycket sol kan bleka både syntetiskt och äkta hår. Vi rekommenderar starkt att du använder dig av Belle Madame Hair Shine som ger både vård och UV-skydd till håret. Fungerar till både syntet och äkta hår.

Kan jag sova i min peruk/hårersättning?

 • Nej, du kan inte sova i en peruk/hårersättning. Friktionen som uppstår under natten då du rör dig kan ge upphov till fällning, d.v.s. hår lossnar från peruken/hårersättningen.
  Har du extensions kan du absolut sova med håret i, gör en fläta under natten för att undvika slitage.